Kuchnia

Ketchup z cukinii

Oi! Jak mają się Wasze przetwórnie warzywne? Jeszcze produkujecie, czy już wyjadacie? U mnie zdecydowanie to drugie – nie mogę się powstrzymać przed otwarciem kolejnych słoików! Szczególnie tych z domowym ketchupem z cukinii. Przez jakiś czas zastanawiałam się, czy powinnam udostępnić ten przepis (należący do Mamy)… bo ketchup jest tak bajeczny, że mogłoby to zaszkodzić pomidorowej branży 🙂 . To połączenie słodyczy i pikantnych przypraw przyprawi Was o zawrót głowy! Ale wracając na Ziemię – jeśli hodujecie cukinie, lub po prostu lubicie je tak, jak ja, to w sierpniowe popołudnie poświęćcie trochę czasu na zrobienie ketchupu. Z powodzeniem zastąpi ten sklepowy i nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Do dzieła!

Czas przygotowania: 45 minut (+ 3 h na zmięknięcie cukinii)

Składniki (około 10 małych słoików):

  • 1,5-2 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • garść soli (2 łyżki)
  • 0,25-0,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka: papryki słodkiej i ostrej, pieprzu, curry
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • 0,5 szklanki octu

Przygotowanie:

Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać i dodać do cukinii. Warzywa zasypać solą i odstawić na 3h. Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru wody, dodać cukier, przyprawy, i gotować przez 20min. Na końcu dodajemy koncentraty oraz ocet, zagotowujemy i blendujemy. Gorący ketchup wlewamy do słoików, mocno zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Nie gotujemy. Można przykryć słoiki ścierką, by wolniej stygły. Dzięki temu lepiej się zawekują.

Więcej przepisów i porad w stylu less waste znajdziesz na Litterówkowym Instagramie oraz tutaj.

Fot. Pixabay by MabelAmber

Monika

Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie na: monika@litterowka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry