Kuchnia

Spaghetti à la bolognese z czerwonej soczewicy

Oi! Jeśli tak jak ja uwielbiasz makarony, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Moc przepysznych składników rozgrzewa niczym włoskie słońce w letniej porze. Sos z czerwonej soczewicy otula nasze spaghetti, a lampka wina akompaniująca potrawie uczyni każdy wieczór udanym! Nie oszukuję, że zamieszczam tutaj ten przepis także dla siebie – w końcu udało mi się uchwycić najlepsze, moim zdaniem, proporcje składników! Radujcie się wszyscy, oto nadchodzi klasyk wszechczasów w wegetariańskiej wersji. 🙂

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (6 porcji):

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 5 plastrów papryki konserwowej
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu (ok. 10 łyżek startego)
  • sól, pieprz, bazylia, papryka ostra i słodka, sos sojowy (opcjonalnie), szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czerwoną soczewicę zalej wodą na minimum 3 godziny. Najlepiej, jeśli zmienisz wodę 2-3 razy w trakcie namaczania. Tak przygotowaną soczewicę zalej ostatni raz wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem – od czasu do czasu warto pozbyć się „burzyn” z powierzchni. Namoczona soczewica ugotuje się szybciej, nawet w 15 – 20 minut 🙂 . W tym czasie przygotuj pozostałe składniki sosu: posiekaj czosnek, cebulę i paprykę konserwową (drobno), podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Zetrzyj marchew oraz pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dodaj na patelnię. Na tym etapie możesz już przyprawić danie. Gdy warzywa zmiękną, połącz je z ugotowaną i odsączoną soczewicą, a po chwili smażenia zalej wszystkie składniki bulionem i passatą. Poczekaj do momentu, w którym sos zagotuje się (możesz wtedy wstawić spaghetti) i dodaj starty parmezan. Gdy ten się rozpuści spróbuj sosu i ewentualnie dopraw. Wykładaj na ugotowne al dente spaghetti.

Porady:

  • Aby sos był aksamitny i pięknie rozprowadził się na talerzu, zblenduj połowę w osobnym naczyniu na gładką masę, po czym zmieszaj obie części.
  • Zamiast parmezanu możesz użyć sera typu cheddar, ale staraj się nie rezygnować z niego – dodaje niesamowitego smaku.
  • Sos z łatwością możesz zamrozić, jednak wtedy dodawaj ser bezpośrednio przed zjedzeniem.

Więcej przepisów i porad w stylu less waste znajdziesz na Litterówkowym Instagramie oraz tutaj.

Fot. Pixabay nirolfix
Monika

Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie na: monika@litterowka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry