Kuchnia

Zupa krem z marchwi i mango

Zupa krem z marchwi i mango

Zmarznięci? Przemoczeni? Czas się ogrzać! A najlepiej zrobi to kojąca podniebienie zupa na bazie marchewki, złocistego mango oraz imbiru. Niech nie zmyli Was to niecodzienne połączenie! To naprawdę pyszna, jesienno – zimowa kompozycja łącząca polskie warzywa z egzotycznymi smakami. Opracowana baza jest wegańska, ale z powodzeniem możesz tu dodać śmietankę lub ser cheddar. Odkąd zabrałam się za meal prepy, ta zupa gości w mojej studenckiej kuchni dość często. Jest kremowa i rozgrzewająca, idealna do nauki w długie, ciemne wieczory. Teraz czas na Ciebie, smacznego!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 400 g świeżej marchwi
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • pół cebuli
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • pół papryczki chilli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz mango po pokrojeniu podsmażamy w garnku na oliwie. Po około 7 minutach zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Ściągamy z ognia, dodajemy surowe mango i blendujemy. Zupa może być zawekowana zaraz po przygotowaniu i przechowywana w lodówce przez maksymalnie tydzień.

Porady:

Ta zupa może być traktowana wielorako i dodawać po przygotowaniu różne dodatki – śmietankę (z mleka krowiego lub kokosową), sery (cheddar), salsę, ryż czy chleb, aby skomponować sycący posiłek. Płatki drożdżowe dodane do dekoracji będą dobrym źródłem białka dla wegan.

Więcej przepisów i porad w stylu less waste znajdziesz na Litterówkowym Instagramie oraz tutaj.

Fot. Pixabay jackmac34
Monika

Jeśli masz jakieś pytania, napisz do mnie na: monika@litterowka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry